Katiuscia Scians

Od rane mladosti sem odraščala ob psih, ki so bili vedno prisotni pri nas doma. Dolgo sem si želela, da bi imela psa pasme pinč, in želja se mi je končno izpolnila pri 22 letih, ko je v moje življenje prišel Dior. Na začetku se nisem nameravala tekmovalno ukvarjati z njim, toda moj nekdanji sošolec, ki je treniral agility, mi je predlagal, naj poizkusim. Tako sem začela trenirati, ko je bil Dior star dve leti in agility je kmalu postal moj najljubši šport.  Pred tem sem kotalkala in tekmovala tudi za državno reprezentanco. Tekmovanja sem imela tako rekoč že v krvi.  Začela sem torej tekmovati v disciplini agility in z vztrajnostjo sva z Diorjem napredovala do najvišjega nivoja.  Leta 2012 sva na mednarodni tekmi Dog Olimpic Games v Lignanu v Italiji osvojila prvo mesto v jumpingu in skupno 5. mesto v tunnel cupu.

Leta 2014 sem dobila psa Joya, prav tako pasme pinč, s katerim sem dosegala še boljše rezultate. Tudi z Joyem sva napredovala do najvišjega nivoja in leta 2017 zasedla 11. mesto v pentathlonu  in skupno 5. mesto na tekmi Games v državnem prvenstvu CSEN (Italija).

Med tem sem pridobila slovensko državljanstvo in se začela potegovati za mesto v slovenski reprezentanci. Toda ravno v tem času mi je kruta usoda odvzela Joyja, ki je v hudi nesreči preminil in pustil za sabo veliko praznino.  Da bi potolažili mojo veliko žalost, so mi starši podarili še enega pinča z imenom Blu. Takoj, ko je bil dovolj star, sem začela z njim obiskovati tečaje poslušnosti in agilityja v KD Obala, kjer je zelo hitro napredoval. Že pri letu in pol je dosegel drugi nivo in leta 2019 sva se v finalni tekmi državnega pokala CSEN v Italiji uvrstila med najboljše pare.

Pandemija koronavirusa nam je leta 2020 preprečila redno treniranje agilityja, toda z izvajanjem raznih igric, trikcev in dolgih sprehodov sva še izboljšala najin odnos in ko sva ponovno začela s treningi, so bili uspehi nad pričakovanji.

Leta 2020 in 2021 sva tekmovala v ekipi na tekmi v Italiji Supercoppa Italiana, kjer sva zasedala prva mesta med skoraj 60 najboljšimi tekmovalnimi pari

Na državnem finalu CSEN (Italija) sva se leta 2020 uvrstila na 1. mesto v jumpingu in na 2. mesto na biathlonu, leta 2021 pa sva zasedla 3. mesto v penthatlonu.

Leta 2022 sva s slovensko reprezentanco prvič tekmovala na svetovnem prvenstvu WAO na Nizozemskem in zasedla 1. mesto v igrah snooker in 7. mesto v penthatlonu.

Leta 2022 sem bila selektor in vodila reprezentanco Furlanije – Julijske krajne za tekmovanje na državnem nivoju (Italije) Supercoppa, na kateri sem tudi sama nastopila kot tekmovalka.  

Poleg mojih osebnih izkušenj in tako pridobljenega znanja sem se izpopolnila s stažiranjem pri KD Obala ter opravila izpit za inštruktorje. Moj cilj je predajati znanje o agilityju  svojim tečajnikom, jih usposobiti za tekmovanje, predvsem pa doseči to, da bi ljudje cenili odnos med človekom in psom v vseh njegovih vidikih.

Ne glede na agility pa sem bila vedno velika ljubiteljica psov, so del družine in vedno se trudim, da so srečni in da se počutijo dobro, kajti le tako se počutim dobro tudi jaz.