Ekipi KD Obala sem se pridružil z željo po novem znanju. Pri delu v klubu so me navdušili predvsem raznovrstnost kinoloških športov in izjemno delo reševalcev. Prav inštruktorju reševanja se lahko zahvalim, da mi je odprl novo poglavje vzgoje in socializacije psov.

Po osnovnem šolanju svojega psa sem opravil licenco za inštruktorja osnovne vrste in z veseljem sprejel nove izzive v izobraževanju.

Navdušuje me delo z mladiči, prav tako rad priskočim na pomoč, ko gre za odpravljanje neželenih oblik vedenja pri odraslih psih. Menim, da je šolanja psa enostavno, če je ta vzgojen in ustrezno socializiran.

Vlogo kinologov vidim v tem, da imamo zelo jasno »sredinsko« stališče in znamo usmerjati vodnike, ki menijo, da pes potrebuje le svobodo ter ljubezen in na drugi strani vodnike, ki pretiravajo s strogostjo, dominanco ter včasih celo s silo.

Rdeča nit pozitivne motivacije je, da v psu najdemo nekaj, za kar se mu zdi vredno potruditi. Za nagrado bo napel vse svoje moči in pri tem res užival. Tak pes bo učljiv in bo z veseljem izvajal vedenje, ki ga želimo naučiti.

Ključ do uspeha v procesu vzgoje sta harmonija z lastnikom in odsotnost konflikta, ki v odnos prinaša negotovost, strah in stres. Z dobrim načrtom in premišljeno izvedbo lahko psa naučimo veliko uporabnih veščin. Tega pa ne bomo dosegli s permisivno vzgojo, podkupovanjem ali celo z ustrahovanjem. »Nismo dominatorji temveč komunikatorji«.

Učim na tečajih po programu male šole, IPS A, A1 (tekmovalni), IPS B-BH, IBGH 1,2 in 3.

Se vidimo na poligonu!

Hvala za delitve!