Agility je šport na 6 nogah.

Agility je kinološko-športna disciplina. Sama  beseda je angleškega izvora in predstavlja spretnost, gibčnost in delavnost. S to disciplino krepimo vez med vodnikom in njemu najbolj zvestim prijateljem na 4 tačkah. Temelji namreč na zaupanju in navezanostjo med vodnikom in psom.

Cilj agilityja je, da vodnik s pomočjo različnih vidnih in glasovnih signalov usmerja psa, da premaguje ovire (višinske, dolžinske preskoke, most, gugalnico, palisado, slalom, gumo, togi in ohlapni tunel) in s tem dokaže svojo spretnost in poslušnost. To pa mora narediti s čim manj napakami in v čim krajšem času.

 

Cilj tekmovanja v agilityju je, da pes pravilno premaguje zaporedje ovir, ki ga je prej postavil sodnik in v predvidenem standardnem času preteče progo. Zaporedje oziroma kombinacija postavitve ovir določa stopnjo težavnosti in s tem nivo tekmovanja. Standardni čas je le eden od pogojev in nikakor ni glavno merilo. Agility je predvsem tekmovanje v spretnosti premagovanja ovir in ne hitrostno tekmovanje. Pri uvrstitvi na tekmovanjih imajo prednost psi, ki naredijo manj napak na stezi. Le če imata dva psa ali več psov enako število napak, se za uvrstitev upošteva tudi njihov čas.

Psi so razdeljeni po višini v različne kategorije. Pes lahko nastopa samo v eni kategoriji:

  • S (small): manjši psi ; psi s plečno višino, nižjo od 35 cm
  • M (medium): srednje veliki psi ; psi s plečno višino od 35 cm do 43 cm 
  • L (large): večji psi ; psi s plečno višino 43 cm in več

Psi tekmujejo v dveh razredih:

  1. agility 
  2. jumping

Prav tako tekmujejo v treh težavnostnih nivojih:

  1. A1
  2. A2
  3. A3

Obstaja pa tudi nivo Veterani za starejše pse. V vsakem nivoju so razdeljeni po velikosti: S (small), M (medium) in L (large).

Na tekmovanjih lahko sodelujejo psi vseh pasem in velikosti, tudi mešančki. Psi  morajo bit starejši od 15 mesecev (ponekod v tujini morajo biti psi stari vsaj 18 mesecev), za vodnika starostnih omejitev ni.

Agility je predvsem rekreacija in zabava, pa tudi tekmovanje in druženje, zato se vedno več vodnikov odloča za to športno kinološko disciplino. Psi se premagovanja ovir naučijo na povsem prijazen način, preko igre z vodnikom. Zato ni naključje, da se z agilityjem ukvarja vse več ljudi, tako pri nas kot po svetu.

Naše društvo je trenutno edino društvo v Sloveniji, ki članom omogoča trening na moderni umetni travi in kakovostnih ovirah, že več let pa organiziramo tudi finale državnega prvenstva v agilityju.