Kinološko društvo »OBALA« je bilo ustanovljeno 27. februarja 1993 na ustanovnem občnem zboru v restavraciji Taverna v Kopru.

Na občnem zboru so bili Boris Baič, Loredana Bakija, Bojan Brelih, Gordana Brelih, Danilo Buzečan, Zlatka Ingrid Kapić, Lili Knežević,Tomislav Knežević, Drago Kokol, Marta Koprivec, Branka Kragelj, Branko Kragelj, Denis Kuzelj, Selina Lešek, Simon Lešek, Andrej Rudl in Valerija Rudl.

Prvi predsednik društva je postal Andrej Rudl, tajnik Denis Kuzelj, blagajničarka pa Lili Kneževič.
Ker kot novoustanovljeno društvo nismo imeli svojega poligona, smo prve tečaje organizirali na travniku na Bonifiki v Kopru, zraven teniških igrišč.

Prvi dve leti smo se posvečali predvsem vzgoji in šolanju psov po takratnih programih KZS. Nato smo začeli organizirati tudi razstave.

Prvi koraki v šolanju

Struktura psov in sam način šolanja sta se takrat precej razlikovala od današnjega. V enem tečaju je bilo od 20 do 25 tečajnikov, prevladovale pa so službene pasme psov (ovčarji, dobermani, rotvaljerji... Manjših pasem praktično ni bilo). Drugačen je bil tudi način šolanja, saj smo pse šolali bolj s »trdo roko« .
Tečaj je trajal 4 mesece, dvakrat letno (spomladanski in jesenski del). Večina tečajnikov je opravljala takratna izpita C oziroma ISP-1, ki sta obsegala vaje poslušnosti, sledenja in obrambe.
Šolanje je slonelo na »plečih« inštruktorjev Branka Kraglja in Simona Leška. Oba sta leta 1990, še kot člana KD Koper, pri komisiji za izobraževanje KZS obiskovala seminar I. in II. stopnje za inštruktorje osnovnega šolanja vodnikov in psov ter seminarje za vodenje tečajev šolanih psov.

Lasten poligon in širitev dejavnosti

Za društvo je bilo zelo pomembno leto 1994. Priznani smo bili s strani KZS, Mestna občina Koper pa nam je dodelila zemljišče ob ankaranski vpadnici v bližini pošte. Tam smo si s prostovoljnim delom uredili ograjen poligon, na katerem smo bili do leta 2009. 17. maja 2009 smo svečano otvorili nov poligon na Bivju, kjer še danes delujemo.

Društvo je nato začelo aktivno prirejati tudi razstave:

1995 - prva telesna ocena na Bonifiki
1996 - regijska razstava na poligonu (450 psov)
1997 - CAC Izola
1998 - CAC in regijska razstava
1999 - CAC Izola
2000 do 2010 - CACIB Portorož

Ostajamo aktivni

Novejšo zgodovino društvo piše z aktivnimi inštruktorji, ki delujejo na področjih klasičnega šolanja, šolanja reševalnih psov, agilityja in rally obedienca.

Do leta 2013 je bil predsednik društva Boris Baič. Naslednjih sedem let je društvo vodil Grozdan Grižančič, naslednje leto pa Petra Šarkanj. Decembra 2021 je nova predsednica društva postala Matea Tomac.