Izpit: OSNOVNE VRSTE ŠOLANJA PSOV
Telefon: +386 (0) 40 932 725
E-mail: l.jurman@siol.net

Spomnim se svojega prvega psa Luxa v otroštvu. Bil je star vojaški graničarski pes, ki ga je stric pripeljal k nam. Postala sva dobra prijatelja. Žal je zaradi starosti kmalu odšel za mavrico, ostala mi je le ljubezen do psov, ki pa se ji dolgo let nisem mogel posvečati zaradi dela na ladjah.

Doma smo skozi leta imeli več malih hišnih ljubljenčkov: Pika, Roki, Pepsi in pudeljček Nik. Ravno Nik je zaradi svoje igrivosti, a istočasno dovzetnosti za učenje, v meni ponovno vzbudil željo po nadgrajevanju znanja v kinologiji.

Prve bolj konkretne korake v kinologiji sem naredil pred več kot enajstimi leti, ko sem iz Italije domov pripeljal več mladičev romanskega vodnega psa – Lagotta Romagnola- enega zame, dva za vnuke.

Vpisal sem se v Malo pasjo šolo ter nato opravil tudi BBH izpit, oboje v Kinološkem društvu Sežana. Moja prva spremljevalka je bila Zara pasme Lagotto Romagnolo, ki pa se je zaradi zastrupitve žal kmalu poslovila. Bolečo izgubo sta nam pomagali prebroditi Rhona, ravno tako pasme Lagotto Romagnolo in dolgodlaka nemška ovčarka Oma. Z Omo sva tudi aktivno trenirala ter se udeleževala več specialnih tekmovalnih razstav nemških ovčarjev.

V šolanju svojih psov sem užival, spoznaval njihove navade, posebnosti ter se spoznaval z njihovimi pasemskimi nagoni. Šolanje brez uporabe Modeling-a, to je uporaba sile, da psa postavimo v določen položaj, pa me je dokončno prepričalo, da sem sprejel odločitev, da tudi sam postanem inštruktor. Temu sem se posvetil leta 2018. Šolanje in izpit za Vodjo osnovne vrste šolanja psov sem opravil na Kinološki zvezi Slovenije.

Leta kasneje, 2019, sem obiskoval tečaj RO pri Kinološkem društvu Obala in bil navdušen nad njihovim načinom dela po Shaping (oblikujemo zaželeno vedenje) in Luring (s pomočjo motiva psa napeljemo, da bo izvedel želeno vedenje) metodi šolanja, zato sem se odločil, da bom postal njihov aktivni član.
Aktivno sem sodeloval z Maintrailing skupino, kjer se mi je odprl popolnoma nov svet pasje govorice telesa, sporazumevanja psov z ljudmi, spoznaval pa sem moč pasjega vonja.

Moje navdušenje nad delom s psi, znanja iz kinologije in članstvo v društvu mi po strokovni plati omogočajo voditi tečaje nižjih kategorij pasje šole, kjer z veseljem spoznavam nove štirinožne člane in njihove skrbnike, jih vodim korak za korakom do določenega želenega pasjega vedenja ter se od slehernega tudi kaj novega naučim.