REŠEVANJE JE NAČIN ŽIVLJENJA!

Kdorkoli razmišlja, da bi vstopil v svet reševanja s psi in postal vodnik reševalnega psa, se mora zavedati, da to ni hobi ali popoldanska dejavnost. Zahteva trdo delo in srce, a prinaša tudi veliko zadovoljstva in novih spoznanj. Predvsem v odnosu človek – pes.

Znanstveniki še niso odkrili naprave, ki bi bila uspešnejša od pasjega nosu, zato so reševalni psi neprecenljivi pri svojem delu.

Vodniki reševalnih psov smo prostovoljci in sodelujemo na iskalnih akcijah pri iskanju pogrešanih oseb, ki v zadnjih letih naraščajo. Redno se usposabljamo in skrbimo za odlično pripravljenost naših pasjih pomočnikov. Šolanje reševalnih psov je dolgotrajni proces, zato vodniki potrebujemo 2–3 leta trdega dela, da se izurimo do stopnje, da smo pripravljeni za reševanje življenj doma in v tujini.

Vodnik reševalnega psa mora najprej opraviti sklop izpitov, namenjenih izključno vodniku (prva pomoč, prva veterinarska pomoč, orientacija,...). Po opravljenih vodniških izpitih in ob ustrezni pripravljenosti psa, imata, vodnik in njegov pes, pogoje za opravljanje vseh potrebnih izpitov in preizkušenj v iskanju. Šele po vseh uspešno opravljenih preizkusih je lahko tak reševalni par razporejen v operativno enoto, ki deluje v sklopu civilne zaščite. Na poziv centra za obveščanje (112), ki ga obvesti policija, se tako reševalni par udeležuje iskalnih akcij pri iskanju pogrešanih oseb.
Pes, ko postane reševalec, ni več »samo« član družine, ampak počasi postane tudi vodnikov »kolega« - partner pri delu. Medsebojni odnos se poglobi in tudi medsebojno zaupanje raste. Skupaj z vodnikom premagujeta razne ovire, skupaj delata vaje poslušnosti in se gibljeta po razgibanih vedno novih terenih med iskanjem pogrešanih ljudi.
Reševalcem se lahko priključite po opravljenem osnovnem tečaju po različnih programih. Pasma in velikost psa nista toliko pomembni, pomembno pa je, da pes ni agresiven, ne do ljudi ne do živali. Biti mora tudi v dobri kondiciji in zdrav. Vodnik pa mora biti polnoleten.

Enota reševalnih psov Obala je del Enote reševalnih psov Slovenije( www.erps.si )


 


 

Vodnik reševalnega psa

Grozdan Grižančič

Pes: Baal Canis Aemona, poležen 28.08.2016, pasma: beljgijski ovčar-malinois, opravljeni izpiti: RH FL-A,RH FL-B, RH T-A, RH T-B

Vodja ERP/Vodnik reševalnega psa

Uroš Pečar

Pes: Blek, poležen 17.5.2009, pasma: mešanec, opravljeni izpiti: RH T-V,RH T-A,RH T-B,RH FL-A,RH FL-B,RH L-A,RH L-B

Vodnica reševalnega psa

Evelin Bizjak

Pes: Spiridom Out of Sight - Nim ,poležen 4.11.2014, pasma: border collie, opravljeni izpiti: IRP-PO/1, IRP-PO/2


 

Iris Ozimič

Psička: Inka, poležena: 3.2.2017, pasma: labrador retriever, opravljeni izpiti: RH FL-V, RH FL-A

Maša Stranj

Pes: Fight (Spiridom Original Fight of Destiny), položen 4.11.2014, pasma: border collie, opravljeni izpiti: /

Moreno Drlink

Pes: Hammo, poležen: 10.05.2019, pasma: nemški ovčar, opravljeni izpiti: /