S psi sem živela od rojstva, a moja prva šolana psička, ki me je popeljala v svet kinologije, je bila Nani. Pred 12. leti sva začeli s poslušnostjo, nato pa po številnih poskusih v drugih kinoloških disciplinah, vstopili v svet agilityja, ki naju je čisto prevzel. Čeprav Nani ni bila »klasična« pasma za agility, je bila zelo uspešna. Bili sva večkratni državni in pokalni prvakinji, 2. posamezno in v skupini na olimpijskih igrah, večkratni članici slovenske reprezentance za evropsko prvenstvo v agilityju… Enake uspehe sem nato dosegala (in jih še dosegam) z Inn in Winny. Celoten proces šolanja in vzgoje pa me čaka še z najnovejšo članico našega krdela Naili.

Delo z Nani je v meni vzbudilo še močnejšo željo po delu s psi in tako je v moje življenje najprej prihrumela borderka Inn. Z njo sem odkrivala popolnoma drugačne odtenke kinologije. Tudi z njo sva se preizkusili v skoraj vseh kinoloških disciplinah (poslušnost, rally obedience, agility, IPO, flay ball, pašnja, trikci…). Najbolj pa je zablestela v agilityju, kjer še danes posega po zavidljivih rezultatih.

Z Nani in Inn sem si vztrajno nabirala kinološko znanje in izkušnje, ki sem jih naprej delila kot inštruktorica poslušnosti pri KD Obala. Delo, še posebej z mladimi psi, me je čisto prevzelo. Zato sem začela učit agility in pridobila inštruktorsko licenco. To mi je spremenilo življenje in moj pogled na pse. Delo s tečajniki me bogati in mi daje nov zagon. Najraje opazujem napredke svojih tečajnikov, sama pa poskušam nenehno dopolnjevati svoje znanje. Kot inštruktorica in vodnica vedno veliko pozornosti namenjam poslušnosti in pravilni socializaciji. Z vsemi svojimi psi sem zato obiskovala malo šolo in opravila izpit B-Bh.

Z željo po še hitrejšemu psu je k nam prišla borderka Winny, izredno talentirana, učljiva, hitra, a tudi občutljiva. Z njo sem si okrepila znanje o motivaciji in delu z nežnejšimi psi. Zaradi nje sem se ponovno lotila študija poslušnosti, pasjih vedenjskih težav, razmišljanja… Tudi Winny posega po odličnih rezultatih v agilityju in se preizkuša v različnih disciplinah, v katerih blesti (poslušnost, agility, pašnja, skoki v vodo, noskanje…).

Naša najmlajša članica krdela, ki je k nam prišla po smrti moje male Nani, pa je Naili – trmasta in vztrajna shetlandska ovčarka, polna energije.

Moje vodilo, ki ga skušam prenesti na tečajnike, je, da je pes naš spremljevalec, družinski član v dobrem in slabem. Od njega se lahko naučimo skromnosti, empatije, zvestobe, dela, tolažbe. Iskreno, ne morem si več predstavljati življenja brez psa.