21.MEMORIAL BOŽA TALANA 2019

V soboto 21.9.2019 smo se člani Enote reševalnih psov Obala udeležili že 21. Memoriala Boža Talana, ki ga je organiziralo društvo SAR.SI s podporo društva KD Ljubljana.

Memorial je srečanje, ki je zasnovano kot tekmovanje, vendar pa je namenjen predvsem pridobivanju izkušenj reševalnih parov, druženju in nam hkrati omogoča, da se enkrat letno skupaj spomnimo na preminule reševalske kolege.

Za gradnjo timskega duha, gre na memorialu za tekmovanje trojk, kar pomeni, da eno ekipo zastopajo trije reševalni pari, ki vaje in iskanja opravljajo skupaj. Barve ERP Obale smo letos zastopali: Doroteja Soršak s pisčko DD, Petra Šarkanj s psičko Yuno in Andrej Kocjančič s psičko Kiro.

Prijavljenih je bilo 11 ekip. Pomerili smo se v dveh iskanjih pogrešanih oseb v gozdu, v iskanju pogrešanih oseb v ruševinah, v poslušnosti, v premagovanju ovir, v poznavanju vrvne tehnike in v nudenju prve pomoči.

Še pred sončnim vzhodom smo se zbrali na poligonu in žrebali vrstni red vaj. Naša prva vaja je bila poznavanje vrvne tehnike in od nas je zahtevala, da iz štirih lesenih palic in ene vrvi pripravimo nosilo za psa. S tem nosilom smo svoje pse, enega po enega, morali prenesti od štartne do ciljne točke.

Takoj za tem je sledilo prvo iskanje pogrešanih oseb v gozdu. Od vodje delovišča smo prejeli vse potrebne informacije za iskanje in vsak član trojke je dobil svoj GPS , kjer je bilo že določeno območje za preiskavo. Glede na obliko in velikost terena smo se odločili za taktiko iskanja, si razdelili naloge in hitro pričeli z iskanjem, saj smo imeli na razpolago le 20 minut, pogrešane osebe pa so bile 4. Teren je bil razgiban vendar lepo prehoden. Psi so intenzivno preiskovali približno 40.000m² gozda in tako uspeli najti 3 pogrešane osebe.

Ob prihodu v bazo, nas je že čakal prevoz, ki nas je odpeljali na naslednjo iskalno točko. Na vrsti je bilo iskanje zasutih v ruševini. Vodja delovišča nam je podal vse potrebne informacije o situaciji na ruševini, počakal, da smo si razdelili naloge in čas je začel teči. Ponovno smo Imeli 20 minut časa, da preiščemo ruševino in najdemo čim več oseb.

Naši psi so ves čas sistematično preiskovali ruševino in našli 3 zasute osebe, ki niso bile poškodovane.

Po dveh iskanjih je bila na vrsti poslušnost. Vajo proste vodljivosti in vajo vodenja na daljavo smo morali opravljati vsi trije vodniki naenkrat, kar je za pse lahko zelo moteče, vendar se niso pustili motiti. Poleg omenjenih vaj, smo opravili tudi vajo prinašanja predmeta (aport) in vajo usmerjanja na daljavo. Prikazali smo lepo in usklajeno delo.

Sledil je še preizkus premagovanja različnih ovir. Psi so morali mirno prestati vožno v samokolnici, hoditi po lestvah iz različnih materialov, pod različnimi nakloni, navzgor in navzdol. Ob tem so morali vaje premagovati suvereno in zaupati vodniku. Psi so se z ovirami spopadli več kot odlično in pokazali, da so res neustrašni, predvsem pa, da nam zelo zaupajo!

Čakalo nas je še zadnje iskanje pogrešanih v gozdu. Pri tem iskanju je bilo potrebno opraviti tudi preizkus v nudenju prve pomoči. Medtem, ko je Andrej tako opravljal prvo pomoč, sva Doroteja in Petra, odvodile svoji psički, DD in Yuno, pri iskanju štirih pogrešanih oseb, na terenu velikosti 200×100. Kljub temu, da sta psički imeli za sabo že zelo pester dan in sta bili utrujeni, sta vse pogrešane osebe našli v manj kot desetih minutah.

Za zaključek je na poligonu sledilo skupinsko odlaganje. Psi vseh 11 ekip, torej vseh 33 psov, je moralo mirno ležati in čakati, medtem, ko so zvočniki oddajali čudne zvoke mačjega oglašanja in podobnih zveri.

Z minuto tišine smo se poklonili v spomin na vse preminule reševalne kolege, ki jih ni več z nami.

Ozračje je postajalo napeto, saj je prišel čas za rezultate in podelitev nagrad. Vse nas je že zanimalo kam bo odšel prenosljivi pokal, tega 21. Memoriala Boža Talana.

Sledila je razglasitev in na naše presenečenje, zbrali smo največ točk in 1.mesto jebilo naše!

Na 2.mestu je bila ekipa SAR.SI iz Ljubljane, na 3.mestu pa ekipa iz Tolmina.

Občutki so bili fenomenalni, predvsem zato, ker so se psi izkazali prav pri vseh vajah. Za nas pa so bile zelo spodbudne vse prejete pohvale na vseh deloviščih. To nam daje veliko potrditev in motivacijo za nadaljnje delo.

 

Vsem sodelujočim in pa seveda organizatorju izrekamo en velik Hvala! za čudovito preživeti dan v dobri družbi.

Vidimo se v naslednjem boju!

 

 

 

Prispevek: Doroteja Soršak – ERP Obala

 

By KD Obala Reševalni psi