46. lavinski tečaj in izpiti za iskanje izpod snežnih plazov

Člani Enote reševalnih psov Obala smo v začetku marca na Vršiču uspešno organizirali 46. lavinski tečaj in izpite za iskanje izpod snežnih plazov.

Na petdnevnem tečaju so udeleženci najprej preko teorije spoznali nevarnosti v gorah, osnove samozaščite vodnika in psa pri delu v zimskih razmerah ter prvo pomoč ponesrečencu. Nato pa so se preizkusili v iskanju osebe, ki jo je zasul plaz.

Tečaja so se udeležili tako mladi kot izkušeni psi in vodniki. Tisti, ki so želeli pridobljeno znanje preizkusiti, so se v soboto udeležili izpita.

Večina je opravljala predizpit (RH-L V), kjer so morali opravljati vaje poslušnosti na steptanem snegu, poiskati eno pogrešano osebo, zasuto s snegom, hoditi po gazi (pes hodi zadaj) in se voziti s transportnim sredstvom.

Izpit je opravilo 9 od 15 prijavljenih kandidatov. Vsem iskreno čestitamo!

Nad našo organizacijo so bili navdušeni vsi udeleženci (ja, pri nas smo znani po dobrem delu ).

Napisala: Doroteja Soršak

⇒ Udeleženci so povedali:

  • Iris & labradorka Inka:“Kranjska Gora, sneg in sonce (razen prvi in zadnji dan), nove izkušnje in še več. Toliko novih znanj in spoznanj, ki so rezultat dobro organizirane vaje in pripravljene inštruktorce, da bi zelo težko vse naštela. … Po napornem dnevu dela smo se vrnili v prijetno kočo, kjer nas je pričakal topel tuš in odličen obrok. Na ZAKLJUČNI VEČER pa so nas – novince, OBALČANI presenetili s Pozejdonom in nam podelili krstno ime. Moje se glasi “ZRAČNI MEHURČEK” in komaj čakam, da spoznam še vas na prihodnjih lavinah!”

  • Andreja & avstralska ovčarka Žiži: “Poleg samega dela smo se vodniki kaj hitro zverzirali tudi v vsakdanjih opravilih in pripravah na teren, psi pa na spanje v avtih. Zvečer je nato sledila izmenjava mnenj minulega dne in družabni program. Zadnji dan pa so nam pripravili še nepozaben krst.”

  • Petra & avstralska ovčarka Juma: “Lavinski tečaj je lahko aktiven dopust za pasjeljubce, ljubitelje narave, gora; zimska idila je čarobna… Delo v snegu je idealno za pasje začetnike v iskanju. Domov pridem s pozitivnimi vtisi; izkušeni inštruktorji, fantastična družba, moj mladi pes je pridobil kup novih izkušenj, spoznal nove pasje prijatelje, prvič spal v hladnem avtu v boksu, zavit v topel termo plašček. Izkusil tudi čez dan, kaj pomenijo mraz, veter in dež. Znova in znova ponosno gledam posnetek, kako me izkopava izpod snega z mahajočim repkom in z nasmeškom na obrazu.”

By KD Obala Reševalni psi