Preizkušnja za uvrstitev v Mobilno enoto reševalnih psov

V soboto 19.11.2016 je enota reševalnih psov Obala organizirala preizkušnjo za uvrstitev v Mobilno enoto reševalnih psov (MERP). Preizkušnja je namenjena vodnikom, ki imajo s psom opravljen izpit II. stopnje na področju reševanja izpod ruševin.

Preizkušnja je bila sestavljena iz štirih delov oz. iskanj na treh različnih ruševinah in pohoda, kjer so reševalni pari morali pokazati različne sposobnosti, znanja in prilagodljivosti.
S psom so preiskali tri ruševine z neznanim številom pogrešanih oseb. Na posameznem delovišču so imeli na voljo 20 min časa, v katerih so morali pridobiti vse potrebne informacije o dogodku, objektu in nevarnosti ter s psom pregledati celotno iskalno območje. Scenarij vaje je predvideval, da je v noči iz petka na soboto ob 4:03 tla stresel potres. Povrh vsega je celo soboto deževalo.

Rezultati vaje so izluščili najboljše pare, ki se bodo pridružili že predhodno uvrščenim v enoti 17-ih vodnikov s psi, ki se bodo v letu 2017 aktivno usposabljali za pomoč v naravnih katastrofah in reševanju izpod ruševin na višjem, bolj specializiranem nivoju.

Na vaji je sodelovalo 13 vodnikov s psi, 3 sodniki, 3 pomočniki in 24 markerjev in pomočnikov organizatorja.

ERP Obala se zahvaljuje Enoti reševalnih psov Slovenija za zaupanje, tervsem udeležencem, sodnikom in ostalim pomočnikom, brez katerih nebi mogli izpeljati preizkušnje.

Avtorji slik: Maša Stranj, Doroteja Soršak, Zoran Janžovnik

By KD Obala Reševalni psi