Kinološka sodnica, ki obožuje agility

Barbara Rozman, inštruktorica agilityja, tekmovalka, slovenska reprezentantka, pomočnica vodje reprezentance (enkrat za evropsko prvenstvo in dvakrat za evropsko prvenstvo za juniorje), vodnica treh psov, avtorica knjige V čem je trik, mlada mamica, … in predvsem velika ljubiteljica psov že od malih nog,  je zdaj tudi sodnica za delo psov v agilityju pri Kinološki zvezi Slovenije (KZS).

 

 

Barbara se je z agilityjem začela ukvarjati pred 15 leti z beaglico Xsaro. Sledili so ji pirenejski ovčarji Tani, Momo in Impy. Ob tekmovalnem in inštruktorskem delu se je za sodniški izpit odločila po poškodbi svoje Tani: »Takrat sem začela veliko razmišljati o varnosti v agilityju in sem ugotovila, da bi rada svojo ljubezen do tega športa poglobila in se tudi kot sodnica izobrazila o varnosti v agilityju ter tako prispevala svoj delež k razvoju agilityja v čim bolj varno smer«.

Izobraževanje za sodnika za delo psov v agilityju je precej dolgotrajno. Najprej je treba opraviti izpit za pripravnika, nato pa mora pripravnik stažirati na najmanj sedmih tekmovanjih v agilityju. Pred prijavo na sodniški izpit mora tudi najmanj enkrat sodelovati pri organizaciji tekmovanja v agilityju in biti enkrat vodja tekmovanja v agilityju, piše v Pravilniku o izobraževanju, preverjanju znanja, imenovanju in napredovanju kinološkega kadra KZS. Med stažiranjem ima vsak kandidat tudi svojega mentorja. Barbarino delo je tako ves čas spremljala Manca Mikec.

Po vseh pripravah sledi izpit za sodnika, ki obsega pisni del in ustni izpit. Na koncu je še praktični izpit, pri katerem mora kandidat soditi eno tekmo sam. Barbara je to uspešno opravila decembra lani v Postojni.

 

Ves proces traja kar nekaj let, a če si tako zaljubljen v agility, kot je Barbara, sploh ni čudno, da ji energije ne zmanjka.

Zatorej agilitaši, pozor, prihaja sodnica Barbara! ?

By KD Obala Agility