Mantrailing delavnica s Federicom Lazzarom

V Kinološkem društvu Obala smo, 10. in 11. avgusta, že drugič letos organizirali mantrailing delavnico, ki jo je vodil Federico Lazzaro, s pomočjo Luca Barbbierija. Oba sta izkušena mantariling vodnika in odlična bralca pasjega obnašanja.

Prvi delovni dan je potekal v nakupovalnem centru Montedoro v Italiji. Odstopili so nam celo garažno nadstropje, od koder so nam odpirali različne izhode v nakupovalni center poln ljudi, mimoidočih s psi in ostalih,ki so le počivali v ohlajenih barih. Kljub temu, da imajo psi odličen voh, so bili postavljeni pred težko nalogo, ko so morali skozi vse te motnje priti do skrite osebe (pogrešane osebe). Po električnih stopnicah in iz dvigala v dvigalo in naprej po nadstropjih,….

Videli smo, kaj vse zmorejo naši štirinožci! Odkrivali smo nove dimenzije v kinološki disciplini, ki pri nas šele orje ledino.

Regijski park Škocjanske jame nas je gostil naslednji dan. Če smo bili prvi dan v zaprtih prostorih, se nam je v Regijskem parku Škocjanske jame prostor odprl med hišami in zelenimi površinami, kar je psom olajšalo iskanja. Torej vemo, kje moramo začeti z delom z neizkušenimi psi. V naravi, visoki travi, gozdu, med rastjem, kjer se zadržuje veliko vonja in kjer bo pes lažje našel sled in bo z zanimanjem prišel do skrite osebe po nagrado.

Delavnice se je udeležilo spet veliko število vodnikov iz Slovenije in Italije. Vsi smo dobesedno požirali znanje, ki ga je z nami delil Federico. To je tudi čar njegovih delavnic – seminarjev, kjer se analizira tehniko iskanja, obnašanje psa in končno tudi vodnika. Kjer vsako vprašanje dobi svoj odgovor. In ker vsaka izkušnja nekaj velja, smo se ob zaključku tega krasnega delovnega vikenda že dogovorili za nov termin delavnice.

Mantrailing res ni enostavna disciplina kot se zdi na prvi pogled. Seveda, če jo jemljemo resno. Lahko pa je le disciplina, ki rešuje našega štirinožca pred že dolgočasnimi sprehodi.

Posebna zahvala gre tako vodstvu trgovinskega centra Montedoro, kjer imamo vedno odprta vrata za sodelovanje kot tudi vodstvu Regijskega parka Škocjanske jame, kjer so nam omogočili delo z vsem gostoljubljem osebja in tudi turistov, ki so nas z zanimanjem opazovali pri delu. Naš mantrailing vikend so napovedali na posebej izdelanih letakih in poskrbeli, da so bili ljudem na voljo v informacijski pisarni.

Pripravila: Loredana Vergan

By KD Obala Mantrailing Prireditve