Primorci na snegu

V začetku meseca marca je na Vršiču potekal 43. lavinski tečaj reševalnih psov v organizaciji kinološkega društva Ljubljana. Tečaja sva se udeležila vodnik Uroš Pečar s psom Blekom.

V začetku meseca marca je na Vršiču potekal 43. lavinski tečaj reševalnih psov v organizaciji kinološkega društva Ljubljana. Tečaja sva se udeležila vodnik Uroš Pečar s psom Blekom.

Ker je bil tečaj uspešen in zanimiv sva bila vodnik in pes pripravljena za lavinski izpit. Izpiti so potekali na Zelenici pod Ljubeljem na velikonočno soboto. Ker je iz obale do Ljubelja kar nekaj kilometrov, smo se ekipa na gorenjsko odpravili že v petek pod noč. Zvečer smo se sprehodili do doma na Zelenici, tam prespali, zjutraj pa odšli novim zmagam na proti.

Izpiti najprej niso potekali najbolj uspešno, kar nekaj vodniškim parom je zmanjkalo nekaj sreče ali znanja do uspeha.

Zgodaj popoldne pa se je pokazalo sonce in zgleda prineslo še tisto malo znanja ali sreče, da se je jeziček na tehtnici prevesil na drugo stran. Blek je našel vse tri pogrešane osebe. Sledila je poslušnost. Disciplina je zanimiva, saj ne poteka kot ponavadi-na poligonu. Potekala je na parkirišču, kjer je bilo veliko motečih elementov. Tudi usmerjanje na daljavo je drugačno. Namesto da psa usmerimo na običajne ”mize” stojijo na označenih mestih kosi lavinske opreme. Tudi tukaj so se treningi obrestovali in z Blekom sva pozitivno opravila tudi poslušnost.

Izpite druge stopnje smo tako uspešno opravili najprej Petra Držan z Renom, nato jaz z Blekom in kot zadnja še Urška Plesnik z Gajo. Pred nami sta bila uspešna le še Ivan Menart z Bali ter Franc Možina z Iso. Oba sta opravila izpit prve stopnje.

Izpit je po mojem mnenju zahteven, saj je sestavljen iz veliko nekaj posameznih disciplin, katere morata vodnik ali pes obvladati:

  • V osnovi je najprej pomembno samo gibanje po plazišču. Vodnik mora imeti smuči ter polno opremo za v plaz, pes pa mora biti navajen težkega terena-zbitega snega plazišča.
  • Nato mora vodnik najti lavinsko žolni, ki je skrita globoko pod snegom(simulacija zasutega pod snegom).
  • Pes mora za vodnikom mirno hoditi po gazi.
  • Na koncu pa je na vrsti še poslušnost.

Z izpiti in delom samim sem bil zelo zadovoljen. (iskanje 193 točk, poslušnost 88). Za nami sta dva prelepa konca tedna na snegu. Uživali smo na tečaju na Vršiču ter na izpitih.

Bleku pa kapo dal saj ima sedaj narejene vse izpite druge stopnje katere trenirava.

Lep kinološki pozdrav!

Uroš Pečar

By KD Obala Reševalni psi