23. Mednarodni tabor reševalnih psov na Obali

V poletnem času Enota reševalnih psov, ki deluje po okriljem Kinološke zveze Slovenije, vsako leto organizira petdnevni mednarodni tabor za vodnike reševalnih psov iz Slovenije in tujine. Letos je imelo našo društvo čast povabiti reševalce na Obalo na 23. Mednarodni tabor reševalnih psov. Gostili smo 150 reševalnih parov, ki so se tabora udeležili zaradi želje po novem znanju.

Udeleženci tabora so se preizkušali na 19 različnih deloviščih na Obali, šotorili so pa na poligonu, kjer je bilo poskrbljeno za hrano, pijačo in sprostitev po delu.

Že zjutraj so se vodniki razporedili po skupinah in se z organiziranim prevozom odpeljali na delovišča v občine Ankaran, Koper, Kozina-Hrpelje in Izola. Namen tabora so intenzivni treningi iskanja pogrešanih oseb na različnih deloviščih v mešanih skupinah, zato smo poskrbeli, da so skupine trenirale vsak dan na novem delovišču, nekateri celo na dveh različnih v enem dnevu. Psi tako dobivajo nove, pozitivne izkušnje in so bolje pripravljeni na delo ob katastrofah, ki so vsak dan pogostejše. Ravno noč pred začetkom tabora je namreč srednjo Italijo stresel potres, ki je zahteval veliko smrtnih žrtev.

Takšna izkušnja je izredno pomembna tudi zaradi izmenjave izkušenj med vodniki različnih društev, ki se drugače srečujejo samo na iskalnih akcijah, saj delo opravljajo prostovoljno in jim čas ne dopušča daljšega druženja.

Po delu smo zaradi vročine zagotovili tudi hlajenje reševalnih parov v morju ali Rižani. Večeri pa so bili namenjeni izobraževanju in sprostitvi ter počitku, saj je večdnevno delo na visokih temperaturah kar utrudilo udeležence tabora.

Tabor smo v pozitivni energiji zaključili v nedeljo po odličnem kosilu.

Enota reševalnih psov se iskreno zahvaljuje vsem sponzorjem in občinam, ki so pripomogli k kvalitetnejši izvedbi samega tabora.